Luft til luft Varmepumpe

luft til luft varmepumpe på vegg
En luft-til-luft varmepumpe henter varme fra uteluften og leverer behagelig oppvarming til hjemmet ditt. Systemet består av to deler: en utedel og en innedel. Utedelen samler energi fra luften utenfor og bruker en kompresjons- og ekspansjonsprosess for å øke temperaturen til oppvarming. Moderne varmepumper gir høy varmekapasitet uansett værforhold, selv i svært kalde temperaturer.

Våre produkter

Vi er stolte leverandører av Daikin varmepumper, kjent for sin overlegne kvalitet og energieffektivitet. Våre produkter sikrer optimal komfort og pålitelig oppvarming for ditt hjem året rundt.

Daikin Stylish

Stylish II

Daikin Stylish II forener førsteklasses design med avansert teknologi for å tilby en komplett klimaløsning til ethvert hjem. Med en dybde på kun 189 mm er Stylish en av de slankeste innedelene i sitt designsegment. Denne modellen benytter innovative funksjoner for å sikre optimal komfort, høy energieffektivitet, pålitelig drift og enkel kontroll. Tilgjengelig i både hvit og matt svart finish.

Daikin Synergi

Synergi 3

Daikin Synergi 3 har et oppdatert design og en mer kompakt størrelse sammenlignet med sin forgjenger. Synergi utmerker seg fortsatt med fremragende varmeeffekt på selv de kaldeste dagene. Modellen tilbyr både app-styring og talekontroll via Google Home og Amazon Alexa. Den er også utstyrt med den innovative Daikin Flash Streamer luftrenseren, som effektivt eliminerer pollen, midd og ubehagelige lukter.

Daikin Moskus

Moskus 3

Daikin Moskus 3 er spesialdesignet for å håndtere det barske norske klimaet. Denne kompakte varmepumpen kan enkelt monteres tett oppunder taket, for eksempel over en dør. Med fokus på høy varmekapasitet og brukervennlighet har Daikin utviklet en dedikert varmepumpe spesielt for norske forhold. Moskus leverer enestående varmeeffekt i sin kategori. Moskus 3 kommer også med app-styring og talekontroll for ekstra bekvemmelighet.

ururu sarara

Ururu Sarara

Ururu Sarara tilbyr mer enn bare kjøling og oppvarming; den kan også tilføre friskluft, befukte luften om vinteren og avfukte om sommeren, noe som gir et optimalt innemiljø. Dette er et av de mest energieffektive produktene på markedet, med energiklasse A+++. Modellen har et svært lavt lydnivå (fra 19 dBA) og er utstyrt med den innovative Flash Streamer luftrenseren.

Daikin Takkasset

Takkasett

Daikin Takkassett er en elegant innedel som kan monteres nesten helt i flukt med taket. Med sitt tidløse design og rene linjer, passer denne takkassetten perfekt inn i ethvert hjem, og sørger for at varmepumpen harmonerer med interiøret. Modellen har fire separate utblåsninger som gir en jevn og behagelig fordeling av varm luft i rommet.

Daikin Gulvmodell

Gulvmodell

Den nye Daikin Gulvmodell er en oppgradert og kraftigere variant enn sin forgjenger. Med sitt moderne design, passer denne gulvmodellen perfekt inn i alle hjem. I tillegg til å blåse ut luft både ved gulvet og på toppen, er denne modellen også utstyrt med Flash Streamer luftrenser, innebygd Wifi-styring og talekontroll for optimal brukervennlighet.

Daikin Sensira

Sensira

Behovet for kjøling øker årlig, hovedsakelig på grunn av tettere bygg med flere vindusflater enn tradisjonelle hus. Sensira er ideell for kjøling, enten det er i soverommet eller stuen. Med sitt kompakte design og lave lydnivå (20 dBA) er Sensira en av de mest diskrete modellene på markedet.

Multi

Multi

Daikin Takkassett er en elegant innedel som kan monteres nesten helt i flukt med taket. Med sitt tidløse design og rene linjer, passer denne takkassetten perfekt inn i ethvert hjem, og sørger for at varmepumpen harmonerer med interiøret. Modellen har fire separate utblåsninger som gir en jevn og behagelig fordeling av varm luft i rommet.

montering

Montering

Standard montering (Inntil 4 meter rør/kanaler)
Medium montering (Inntil 9 meter rør/kanaler)
Stor montering (Inntil 15 meter rør/kanaler)
Ekstra kostnader kan påløpe ved tykke eller harde murer og andre utfordrende monteringsforhold, som høyder. Vennligst merk at fremføring og tilkobling av strøm ikke er inkludert i prisen.

Alt du trenger å vite om Luft-til-luft-varmepumper

En luft-til-luft-varmepumpe kan generere to til tre ganger mer varme enn den energien den forbruker i løpet av et år. Når er det fordelaktig å installere slike varmepumper, og hva bør du være oppmerksom på? Her finner du informasjon om bruken og fordelene med luft-til-luft-varmepumper.

En luft-til-luft-varmepumpe kan vanligvis generere to til tre ganger mer varme enn den energien den forbruker i løpet av et år. Reduserte energiutgifter betyr at de fleste slike varmepumper vil være nedbetalt etter 3 til 6 år. Disse varmepumpene tilbyr både effektiv oppvarming og kjøling, og kan også fungere som aircondition.

De kan installeres i eneboliger, tomannsboliger, leiligheter og rekkehus. Jo lengre fyringssesong du har, desto mer fordelaktig er en luft-til-luft-varmepumpe. De fleste modeller som er tilpasset nordisk klima kan hente energi fra uteluften ned til -25 °C, selv om ytelsen svekkes etter hvert som temperaturen synker. Dette gjelder for alle varmepumper som henter energi fra uteluften.

Velg en godkjent forhandler

Varmepumpeteknologi krever høy faglig kompetanse, så det er viktig å velge en seriøs forhandler med kvalifiserte installatører. Disse installatørene må ha inngående kunnskap om produktene for å sikre riktig installasjon og service. Installasjon av luft-til-luft-varmepumper er regulert av f-gass-forordningen fra 2013, som krever at installatøren er f-gass-sertifisert og at firmaet er f-gass-godkjent. Det er derfor ulovlig å montere varmepumpen selv.

Husk også at varmepumper skal kobles til en jordet kurs med jordfeilbryter. Seriøse forhandlere samarbeider med autoriserte elektroinstallatører for å sikre at det blir installert et jordet uttak hvis det mangler.

Tilleggsvarme på kalde dager

Varmepumpens innedel sprer varme i boligen ved hjelp av en vifte, noe som fungerer best i hjem med åpen planløsning. Hvor mye av boligen som kan varmes opp av en luft-til-luft varmepumpe avhenger av størrelsen på huset, hvor godt det er isolert, og antall etasjer og avstengte rom. Som regel vil du trenge ekstra oppvarming, som elektriske ovner eller vedfyring, på de kaldeste dagene.

Forventet levetid på 12 til 15 år

Luft-til-luft-varmepumper har en forventet levetid på 12 til 15 år, forutsatt at de installeres riktig og vedlikeholdes jevnlig av eieren. Reduserte energiutgifter betyr at investeringen i varmepumpen ofte er nedbetalt innen tre til seks år. Etter at varmepumpen er nedbetalt, kan du oppnå en nettogevinst på flere tusen kroner hvert år sammenlignet med andre energikilder.

Luft til luft varmepumpe gulvmodel

Fordeler med en Luft til luft varmepumpe

En luft-til-luft-varmepumpe gir jevn varme og filtrerer bort støv og partikler, noe som resulterer i et bedre inneklima sammenlignet med vedfyring eller elektriske panelovner. Den kan også brukes til kjøling om sommeren. Monteringen krever kun minimale inngrep i boligen og kan utføres i de fleste hjem. Investeringskostnadene er moderate, og siden varmekilden er uteluft, er den tilgjengelig overalt. Varmepumpen har avansert tids- og termostatstyring, og mange nyere modeller kommer med innebygd WiFi, slik at de kan styres via smarttelefonen.

Noen Ulemper

Varmepumpen gir mindre varme i de periodene du trenger det mest. Selv om de fleste modeller fungerer ned til -25 °C, er det nødvendig med en ekstra oppvarmingskilde på de kaldeste dagene. Ved temperaturer under 2–5°C vil varmepumpen automatisk avrime for å fjerne is fra utedelen, noe som sikrer optimalt varmeopptak, men reduserer varmefaktoren midlertidig. Fuktig og saltholdig luft kan forkorte levetiden til utedelen. Varmepumpen avgir litt lyd både ute og inne, så det er lurt å velge en stillegående modell og plassere den litt unna de områdene du oppholder deg mest.

Plassering

En luft-til-luft-varmepumpe består av en innedel og en utedel som er koblet sammen med rør for arbeidsmediet og elektriske kabler, samt en kondensvannslange fra innedelen. Disse rør og ledninger blir vanligvis samlet og skjult i kanaler som festes på husets kledning. Plasseringen av innedelen og utedelen påvirker både komforten og effektiviteten av systemet.

Varmepumpens innedel

En varmepumpe fungerer best som en punktoppvarmingskilde, og varmen sprer seg mest effektivt i boliger med åpen planløsning. Selv om innedelen er stillegående, bør plasseringen nøye vurderes med tanke på både varmefordeling og potensial for støy. Installatøren kan bistå med å finne den optimale plasseringen. Du kan velge mellom veggmonterte og gulvstående modeller. Veggmonterte varmepumper er vanligst, men en gulvmodell kan være et godt alternativ hvis du ikke ønsker enheten høyt på veggen. Gulvmodeller er ofte enda mer stillegående enn veggmonterte modeller. Det finnes også multisplitt-modeller som har flere innedeler koblet til én utedel.

Utedel

Plasseringen av utedelen er avgjørende for både driftssikkerhet og energisparing på lang sikt. For å unngå vibrasjonsstøy bør utedelen ikke festes til husets kledning, men heller monteres på et bakkestativ eller festes til grunnmuren med vibrasjonsdempere. Den bør plasseres minst en halv meter over bakken for å unngå problemer med isdannelse og snø om vinteren. Utedelen genererer mye vann under avriming, så god drenering bort fra husets grunnmur er viktig. Det er fordelaktig å beskytte utedelen mot nedbør og vind med et lite tak eller et spesialtilpasset varmepumpehus, uten å hindre luftstrømmen, da dette kan redusere varmeeffekten og energibesparelsen. Unngå å plassere utedelen nær naboen eller steder hvor støy kan være plagsom.

Velg varmepumpe med riktig lydnivå

Både innedelen og utedelen av en varmepumpe genererer noe lyd. Ved å plassere utedelen strategisk, kan denne lyden minimeres slik at den ikke blir sjenerende. For eksempel, unngå å plassere utedelen nær soveromsvinduet eller i nærheten av naboens bolig. Spesielt hvis du bor i rekkehus eller leilighet, er det viktig å være nøye med plasseringen av utedelen. Lydnivået, målt i desibel (dB), er oppgitt på varmepumpens energimerke og i den tekniske dokumentasjonen. For å unngå støyproblemer, velg en modell med lavest mulig lydnivå. En forskjell på 3 dB er merkbar, mens en endring på 5–6 dB vil være betydelig.

Varmepumpe Luft til luft veggmodell

Bruk varmepumpe som aircondition

En luft-til-luft-varmepumpe kan også kjøle ned boligen ved å reversere varmepumpeprosessen. Når den brukes til kjøling, vil fuktighet i luften kondensere til vann i innedelen, så det er viktig å sørge for at det monteres en kondensvannslange. Bruk av kjølefunksjonen for komfort vil redusere det årlige innsparingspotensialet noe sammenlignet med andre oppvarmingsløsninger.

Generelt går det med lite energi til å kjøle boligen, siden behovet vanligvis begrenser seg til noen få timer på de varmeste sommerdagene. Temperaturforskjellen som varmepumpen må kompensere for er mindre om sommeren enn om vinteren, noe som gjør kjøling med en luft-til-luft-varmepumpe svært effektiv.

Varmepumper med høy energiklasse

Alle produkter brukt til romoppvarming må energimerkes, med et synlig energimerke på produktet. Varmepumper oppnår ofte energiklasser fra A+ til A+++, mens panelovner typisk ligger på energiklasse C.

Energimerket gir informasjon om varmepumpens energieffektivitet for både oppvarming og kjøling, lydeffektnivå inne og ute, samt nominell effekt i kW. Det er viktig å merke seg at energimerket for luft-til-luft-varmepumper viser tre ulike klimasoner. Ofte markedsføres energiklassen for middels klima, mens de fleste norske husholdninger befinner seg i kaldt klima.

Beregne besparelser med en luft-til-luft-varmepumpe

Hvor mye energi du kan spare med en luft-til-luft-varmepumpe avhenger av korrekt dimensjonering, installasjon og bruk. Prisen for slike varmepumper, inkludert montering, ligger vanligvis mellom 15 000 og 30 000 kroner. Hvis boligen ikke har en egnet jordet kurs, vil det komme tilleggskostnader for elektrisk installasjon.

Totalt energibehov (kWh/år)Energibesparelse* (kWh/år)
15 0002 900
20 0003 900
25 0004 800
30 0005 800
35 0006 700
40 0007 700
  • Oppvarmingsbehovet utgjør 55 % av totalt energibehov. Luft-til-luft-varmepumpen dekker 60 % av oppvarmingsbehovet, forutsatt en åpen planløsning. Gjennomsnittlig årsvarmefaktor (SCOP) for varmepumpen er 2,4.

Kilde: Enova SF

Adresse:

Skovveien 5, Oslo

Epost:

post@varmepumpe-oslo.no

Telefon

414 67 752